Ilona Senghore
Visual Artist

+31 6 23 33 87 58

info@ilonasenghore.nl

 

 

 

 

 

.

 

Expositie in Galerie Arti-Shock 2021

Expositie in Galerie Arti-Shock 2021

De graal is een mythische beker met een elixer om een probleem op te lossen.

Wie is er niet op zoek naar de graal?

Ik zoek betekenis in lijnen en vormen. Ik wil telkens opnieuw een tekening maken, want hier ligt misschien wel de sleutel tot de waarheid. Die tekeningen zijn als een beeldend dagboek. Een verslag van mijn persoonlijk leven, maar ook mijn verwerking van het dagelijks nieuws. Een kijken vanuit het onderbewuste naar de realiteit.

Zo komt de trein en zijn spoor regelmatig terug in mijn tekeningen. Het symbool voor tijd.
Een historisch stoomlocomotief: het symbool voor het begin van de industrialisatie. Deze heeft de afstand tussen de natuur en de mens in gang gezet. De trein heeft de mens geholpen met verschrikkelijke daden. De koeienvanger duwt alles wat voor de trein komt van de rails af. Er is geen ontkomen aan. De tijd gaat bulderend door.

De trompet in mijn werk verbeeldt het geluid, herrie, vragen van anderen, afleiding.

Dieren zijn soms zichzelf, maar symboliseren meestal de mens en zijn handelen. Een gans vliegt over haar eieren, de toekomst die ze bewaakt. Ze symboliseert de positieve kracht die nodig is in ons voortbestaan. Op de achtergrond zie je ijsschotsen van het smeltend water van de gletsjers.

Ik gebruik de fabel om mijn verbazing over het menselijk handelen te verbeelden. Mijn inspiratie haal ik uit mijn werk als begeleider in het verpleeghuis, mijn gezinsleven en de wereld. Zelfs nu tijdens corona.

Werkwijze

Tekeningen

De tekeningen ontstaan associatief. Wanneer ik in mijn kleurdoos kijk, vraagt een kleur mij als het ware om gebruikt te worden. Dit potlood gebruik ik voor de eerste lijnen. Al snel ontstaat uit deze lijnen een beeld. Ik zie een landschap, een golf, een persoon, een gezicht, dieren. Die werk ik uit. Tijdens het tekenen ontstaat het verhaal. Gedachten komen op. Soms is de betekenis al tijdens het tekenen helder, maar vaak pas de volgende dag. Een tekening roept het gevoel op het juiste puzzelstukje te hebben gevonden van het leven dat ik wil ontrafelen. Een oneindige stroom van informatie die tekening na tekening verschijnt. Het maakt mij nieuwsgierig naar de volgende.

 

Schilderijen

Een selectie van tekeningen krijgt de eer geschilderd te worden.

Ik schilder de tekeningen zo getrouw mogelijk over in verf, met al zijn details. Toch is de sfeer anders. Mijn streven is de kracht van de tekening op een andere manier naar buiten te laten treden. Niet intuïtief zoals de tekeningen maar als een signaal: onoverkomelijk, energiek, een gearticuleerde uitspraak.

 

Beelden

Elementen uit mijn tekeningen komen gestileerd in mijn beelden terecht.

Tekenen prikkelt mijn onderbewuste, schilderen maakt het concreet. De beelden gaan nog een fase verder. Gestolde gedachten, geperfectioneerd in monumentale vormen.

Category:
You don't have permission to register